Dec 13, 2009

Jejak Kasih 12.12.2009 10.00pm

Segalanya bermula di sini.

Sy jenjalan kat blog maklang, membaca entry terkini beliau. Sy jadi terpegun...tak percaya...tapi mmg betul dan tidak syak lg bahawa tetamu yg dtg ke rumah maklang adalah juga kenalan sy suatu masa dulu....25 tahun yg lalu...suku abad yg lalu adus

Maka sy trus tinggalkan komen dan maklang membalas, sy komen lg dan maklang membalas lg.

Akhirnya kami berhubung di telefon, kami saling memperkenalkan diri semula atas nama persahabatan suatu masa yg lalu. Rupa-rupanya maklang ni rajin contact dgn kwn2 yg sama belajar dulu, hanya sy yg hilang tanpa dpt dikesan. Kami berbual selama 15 minit, insya allah jika berkesempatan kami akan berjumpa hujung minggu ni.

Tak lama selepas berbual dgn maklang, tetamu yg hadir ke rumah maklang iaitu kak nani pulak call sy (tentunya maklang dah beri fon no sy kpd dia). Ya Allah....kak nani kata sekian lama dia duk bertanya kpd kwn2 yg lain di mana sy tapi tak sorg pun tahu. Kak nani meng-update kpd sy tentang kwn2 yg lain, di mana mereka skrg ini. Ada yg dah dpt menantu, ada yg dah menimang cucu, dan ada berita paling menyedihkan tntang seorg kwn yg telah kembali ke rahmatullah pd bulan Mei lalu. Sy pernah tinggal serumah dgn beliau hampir 3 tahun sewaktu sama2 belajar dulu. Semoga rohnya dicucuri rahmat krn beliau seorg yg baik hati dan pemurah.

Hampir setengah jam sy berbual dgn kak nani. Sememangnya sebaik tamat pengajian dan balik ke Alor Setar sy tak pernah contact kwn2. Sy ni dlm kategori "lone ranger" , tak "mesra alam". Dunia sy adalah sama ada di rumah atau di ofis saja.

Kenalan maya rupanya sahabat lama yg terpisah. Insya allah esok dan hari2 seterusnya akan penuh dgn cerita2 dari kwn2 yg pernah berkongsi susah senang bersama di perantauan suatu masa dulu.

Projek sy dlm tempoh masa terdekat ni adalah membelek semula gambar2 sewaktu muda belia dulu bersama kwn2 sengihnampakgigi

Terima kasih maklang , terima kasih kak nani peace






17 comments:

★Dakjaat™ ☆ said...

hu! ... beratnya blog.. salam perkenalan.. =D

kenari said...

dakjaat...berat ke? brp kilo?? blom smpai tahap obeis kan :p

Framestone said...

peh... cam kite nie serupa je.. sy nie mesra alam punye org...tp jrg ade mase untuk berbual mesra dgn rakan...

xkisah rakan sekolah.. ke rakan u ke.. rakan nenakal ke or rakan online... Rakan cop xleh nk cam sape die

tp sejak berfacebook nie.. sorg persorang sy temui... berbaloi2 he..23x

out of topic--> sini bahang len macam... mybe malam nie nk hujan kot... klau dapat perkena cendol mahu 2-3 mangkuk pun xcukup... he..23x<

kenari said...

broframestone...kita serupa ye :D bersuara melalui blog aje kan, bila berdepan kelu blur

Kujie said...

saya pun jenis lone ranger juga, jenis tak pernah berusaha mencari..hehehe

itulah kebaikan dunia blog - kalau sisi baik yg kita cari, baiklah yg kita dpt

Tie said...

Laa.....

Dah komen tadi.. hilang pulak.

Seronok la dapat jumpa teman2 lama, ya... tentu banyak kisah2 silam terungkai :)

kenari said...

Kujie...ya sy pun bukan pandai bergaul, kurang ramah tamah, lebih suka "low profile" cewahhh :p

kenari said...

Tie...komen tie ilang? sapa curi :p

kwn2 tu smua pandai berborak, sntiasa ada cerita nk share, sy ni pendengar je. yg tak tahannya nnti bila berjumpa tntu ada soalan2 cepumas yg tak bisa sy jwb, dan malas nak jwb....syyyyyyy

Yunus Badawi said...

Alhamdulillah kenari dpt menemui kawan2 masa belajar dulu. Bukan senang kalau dah terpisah 25 tahun. Lebih kurang mcm saya juga. Ada yg masih dpt dihubungi dan ada yg tinggal kenangan.

Semoga dpt berjumpa dgn mereka dan menyambung persahabatan.

Zyma Saad said...

Salam Akak...

Apa khabar? Kita serupa la,Akak.
Tadi old friend sy hendap sy di blog. Dia serach sy melalui tenet gak. After 11 years kitaorg lost contact. Tetiba old friend sy tinggalkan komen di blog. Syokkk sgt!!!

Sesungguhnya ALLAH yg mengatur segalanya, pertemuan & perpisahan, jodoh dan ajal. Kita hanya merancang....

;) Sy tumpang gembira buat Akak.

kenari said...

YB...rasa gementar jugak nk jumpa dgn depa jika berkesempatan. tapi 4 tahun di negeri org, jauh dr keluarga, kwn2 lah yg menjadi saudara tika susah dan senang di sana.

tq atas doa YB tu...

kenari said...

zyma...alhamdulilah dpt contact semula kan. tntu bnyk citer nak catch-up tu, hikayat 1001 malam kot :p

google said...

huhuhu.... selamat berjumpa kembali rakan2 lama..huhuh

pakcik.... ntah le... ramai yg nak buat gathering nih.... biasa nye dlm bulan puasa..

tapi biasanye pakcik x join pun.. anti sosial.. udah le masa sekolah dolu bertahun2 ngadap depa... dah keje nih pun sibuk lagi nak jmpa depa... huhuh

kenari said...

pakcik gugel, sy pun tak sosial jugak, bila berkumpul ramai2 lebih suka mendengar aje, tak dak idea nk borak2. mak sy selalu kata "kamu ni kalu bercakap keluar ketol emas ke dari mulut tu?" kehkehkeh :p

sI tEDI said...

ada lagi kukur kelapa tu yek..??

x pernah pulak buat kuih ni..

sekali imbas macam lempeng!!

Abg Din said...

tahun lepas abgdin ada buat reunion juga... dah 30an tahun tak jumpa.... ada yg rupa pun dah tak leh cam... main agak2 je... ada gak hati nak buat entry.. tp nanti dulu lah...

水煎包amber said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Post a Comment