Dec 14, 2009

Pek-Nga Nyioq Muda

Ada sesiapa kat sini yg tau pek-nga tu apa?

Dah tau?

Tak tau?

Tak nak ambil tau?

Pek-nga tu adalah sejenis kuih.....asal usulnya?

Pek = tepek
Nga = belanga (bukan nganga ye)

Macam mana cara membuatnya, bagaimana rupa parasnya, dan apakah rasanya?

Pek-nga ni kira famous la dulu2 masa kat rumah tokwan di kampung. Biasanya utk sarapan pagi. Sangat senang dan ringkas utk membuatnya, sedap dimakan panas2.

Bahan2 yg diperlukan...


Seelok-eloknya guna kelapa muda sbb isinya lembut dan manis, tapi dah takde yg muda, boleh jugak guna yg hampir tua dan isinya masih lembut.

Macam mana nak dptkan isi kelapa muda?


Gunakanlah kukur nyioq ni....pernah tengok dak?
Tau ke cara nak menggunakannya?


Dulu2 belum ada mesin pemerah santan, hari2 kena kukur nyioq, pastu diperah utk dapatkan santan.


Dah siap dikukur sebelah kelapa tu, kejap je keja ni, alah bisa tegal biasa katakan.


Step ke dua, masukkan tepung, sedikit air, gula dan garam secukup rasa (bukan Secukup Rasa yg dlm paket tu ye)


Gaul rata2...dah siap.


Step ke tiga, panaskan belanga dan tepeklah satu senduk adunan tu tadi. Leperkan mcm buat pancake tu ye. Ikut suka citarasa nak tebal ke nipis ke, kecik ke besaq ke. Alih2kan hingga masak dan hidangkan.

Pesanan (tips) dari mak sy :-
1. jika tak letak gula pun takpe sbb kelapa muda mmg dh manis
2. sedap di makan begitu saja (slogan ni dah lama ujud sebelum Gardenia lg)
3. sedap juga jika dicicah dgn gulai ikan temenung


Selamat mencuba!


29 comments:

Acca Ca Chunk said...

cam lempeng jerk...nmpk sdap.leh try nih..

kenari said...

accaaa...a'aa mmg lempeng pun :p sila lah mencobanya

Daun Bidara said...

tiba tiba lapar

iza~de~bintang said...

Aduhai lama dah Iza tak makan pancake tradisional ni Kak Kenari. TerliuQ pulak, dahlah hujan ptg ni.. sejuk sikit rasa selepas banyak hari membahang ja matahari.. makan panaih2 sedap tu :)

Tie said...

Ooo.... Tie panggil lempeng kelapa. Dulu masa kecik-kecik, mak selalu juga buat. Kekadang bubuh margerin tika panas-panas dan tabur sedikit gula. Sedap betul. Kalau ada kuah kari semalam, sedap gak cicah dengan lempeng kelapa ni. Hmm... rindu betul masakan mak!

kenari said...

daun bidara...anak2 zaman skrg mgkin ada yg tak pernah tau ujudnya "pancake kelapa" sebegini

kenari said...

Iza, kat sini pun dah tak hujan sejak seminggu kot, mmg agak panas "meletit". lempeng tu boleh dibuat pd bila2 masa asalkan dpt isi kelapa muda, no artificial flavor no artificial color no adhetives kan kan ;)

kenari said...

Tie, oooo boleh letak majerin kat atasnya ye? tak berminyak ke bila majerin tu mencair? sesapa yg pernah merasa lempeng kelapa ni cicah dgn kuah kari ikan, fuhhhhh mmg terkenang2 lah kan

Uncle Lee said...

Hello Kenari, saya don't know, but that sure looks delicious. Ada lagi ke? I think 4 pieces will do me fine, ha ha. With iced coffee of course.
Hey, looks like you ada Black belt in cooking, and very creative too.
Have a great week, Kenari....best regards......oooops, lupa nak tanya, how's the social life? Lee.

google said...

huhuuh kalu kampung teman tu di panggil coconut pancake... huhuhu memang tak menahan...

tu lempeng nyor .... makanan asasi teman masa kecik dolu wey... memang tak menahan...

bebudak sekarang nih dah x berjumpa makanan macam tu...huhuhu

★Dakjaat™ ☆ said...

hah! alatan utk mengukur itu sangat classic!!! :)

★Dakjaat™ ☆ said...

saje je kenari buat Dakjaat melekat kat sini dengar lagu klasik tu .. huhu! :) suka2.. ade lagi ke lagu2 klasik yang best?

kenari said...

Uncle Lee, welcome back to my humble blog. my mom is a great cook, the black belt is hers. i cannot cook, can boil water only using electric kettle :p

kenari said...

mt google, nostalgia kan bila dpt mkn lempeng kelapa ni, mcm kembali ke zaman kanak2 comel dulu :p

kenari said...

Dakjaat, org yg meng-operasi-kan alat tu pun classic jugak...sy la tu ;)

kenari said...

Dakjaat, lagu2 evergreen ni favorite sy di tahun 70an hingga 90an. hajat hati nk download lagi yg lain2 tapi blum berkesempatan

★Dakjaat™ ☆ said...

oooo ... saya suke dengar lagu gerimis senja.. teringat kat cerita2 zaman seluar ketat.. :p

mane detail u? takde pun? nak tengok ..

julietchun said...

sakit pinggang nak kukur kelapa tuh,hahahaha, lama tak tgk kukur gitu.

kenari said...

juliet, a'aa sekali sekala menunggang kuda tu agak kekok jugak la, kena maintain ayu penuh sopan santun ambik position :p

Zyma Saad said...

Salam Akak Kenari....

Wahhhhh, sedap tu pek-nga. Mama sy mmg suka pek-nga ni. Sy makan dgn kari ikan atau ikan sardin masak sambal. Sedapppppp......

;)

kenari said...

zyma, ya btul cicah dgn gulai ikan mmg mabeles kan, dulu2 kelapa muda bleh dpt sekeliling rumah anytime bleh masak lempeng kelapa ni.

IxoR@ said...

nama kuih tu....asing sgt bagi ixora.

ermm..cam lempeng kan? mcm tak pernah makan tp...ermmm...tak pasti la... kot pernah makan cuma nama je lain kot.

kurang suka kelapa la......

kenari said...

ixora, mmg namanya lempeng kelapa. tok nenek kita dulu kan kreatif dgn nama2 asal usul ni. skrg ni dah jarang dpt jumpa makanan tradisi mcm ni

DrSam said...

saya memang suka makanan klasik ni. peknga aka lempeng ni kalau pekena pagi-pagi (ganukite suka cicah dgn gula - dulu le) memang nyaman hidup.

kenari said...

DR, iye lempeng ni makan waktu pagi paling sesuai, skrg ni pekena roti canai je pepagi.
DR org ganu ke ;)

DrSam said...

memang saya asal ganu - peminat setia nasi dagang dan keropok lekor :)

Mak Su said...

eh?! lempeng? sedap, favorite :)

kenari said...

maksu...lempeng kelapa atau lempeng pisang mmg sedap kan...klasik ;)

Abg Din said...

wah dah beratus tahun tak jumpa benda ne...

Post a Comment