Oct 2, 2009

Kumboi nyioq

Masa kecik2 dulu di kampung bila tokwan atau pak long atau pak anjang mengopek kelapa sy dan sepupu2 suka sgt mengumpul kumboi nyioq ni. Kadang2 dpt yg kecik kenit, kadang2 dpt yg dah kembang besaq dlm kelapa, kadang2 tak ada langsung.

Untuk apa di ambik kumboi nyioq ni? Sebab nak makanlah kan..dulu2 awal tahun 70an mana ada makanan ringan mcm sekarang ni. Tak pernah tau pun apa itu nugget, potato chips, burger DLL. Selain drpd makan nasi atau pulut atau goreng pisang/ubi/cekodok kami kutip ler buah2 yg ada sekeliling kampung tokwan tu...buah keriang, buah cermai, buah mertajam, buah nam2, buah jambu keling DLL...tapi semua buah2 ni bermusim.

Seperti biasa setiap pagi Jumaat sy akan ke pasar. Pagi tadi mak pesan beli santan. Sebenarnya dah lama dah sy dok aim kat pakcik yg kopek kelapa utk diperah buat santan, bukan niat aim pakcik tu ok :-p ...tapi duk aim ke kumboi nyioq yg terbuang begitu saja.

Makanya pagi tadi sy tebalkan muka dan minta kat pakcik tu supaya dia kumpulkan sebanyak mana yg ada sementara sy pi ronda beli ikan dan sayur. Pakcik tu anggukkan aje, tak pulak ditanya sy nk buat apa dgn kumboi tu.

Bila dah selesai shopping ikan dan sayur serba sikit sy pun pi jumpa pakcik kopek kelapa tu semula. Nahhhhh...dah siap bungkus dlm plastik lebih kurang 10 bijik. Cukup la tu, dah lama tak makan kumboi ni. Sy pun ucap terima kasih dan terus balik. (lupa pulak nk tanya perlu bayar ke tidak)

Sampai di rumah sesi soal jawab pulak dgn mak. Tapi kan mak jugak yg ambik kumboi tu semua dan bersihkan sambil dok bagi petua khasiatnya, dan mak jugak yg paling awal makan kumboi tu...mak pun suka noooooooo ;) . Rasanya manis dan rangup kruppp kruppp.

Mak kata antara khasiatnya ialah sejukkan badan dan mengurangkan demam kuning.

Anda semua pernah makan ke? Kat tempat anda dipanggil apa?
Apa lagi khasiatnya...jom kongsi bersama...




UPDATE :

Blogger julietchun said...

kalo disini di panggil tombong kelapa. yg kecik mmg manis. kawan saya ada ketumbuhan dlm perut, pegi berubat ngan ustaz harun din dan dinasihatkan mkn tombong kelapa seminggu 3biji. dan bila pegi scan kat hospital ketumbuhan tu dah mengecil.

October 2, 2009 4:59 PM






Delete

19 comments:

julietchun said...

kalo disini di panggil tombong kelapa. yg kecik mmg manis. kawan saya ada ketumbuhan dlm perut, pegi berubat ngan ustaz harun din dan dinasihatkan mkn tombong kelapa seminggu 3biji. dan bila pegi scan kat hospital ketumbuhan tu dah mengecil.

kuina said...

ini berjangkit dr juliet la nie...

...>> sedap di makan begitu saja...

kenari said...

sapa sangka ada khasiat tersembunyi sedangkan ianya begitu mudah utk diperolehi

kenari said...

kuina...berjangkit? mengimbas kembali ke zaman kanak2 dulu

dotblogspotdotkom said...

masa kecik dolu berbut nak makan kumboi nyok nih..... huhuhuh

maklum le kampung.. mana ada mende yg pelik2...huhuhu

kenari said...

btul tu pakcik menjadi rebutan, kalu dpt yg besaq bleh dikongsi. budak2 zaman skrg mgkin tak tau kumboi ni bleh di makan

Tie said...

Seperti juliet, kak tie pun pangging tombong kelapa. Kak tie suka makan yang kecik2 dan yang sedang2.. kalau yang besar tu rasa semacam je, ekekeke....

kenari said...

kak tie..yg kecik tu rangup n sedap sy pun suka, yg besaq tu dah bnyk air, sbb tu pagi tadi sy ambik saiz yg cmtu aje

iza~de~bintang said...

Fuh lama gila tak makan kumboi.. Maklumlah zaman la ni mana nak kupaih nyok dah. Beli santan ja kat market huhu.

Iza duk umah bujang, masak pun jarang2, pi market pun jarang2 lah. Rasa macam dah sekurun tak nampak kumboi ni. Tapi masih ingat, yg kecik manih :D

Mekasih sebab buat n3 nostalgia ni hehehe

Kujie said...

kumboi nyok tu kalau dah besaq mcm tu masam lah sikit

kak jie suka yg cenonet tu.... baru nak tumbuh...aduhai...sedap tu

Zyma Saad said...

Akak....

Dah lama sy tak makan telur kelapa tu......(sy panggil telur kelapa).
Sbb ghupernyer mcm telur....cuma ianya dok dlm kelapa.
Huhuhuhu.... :)

kenari said...

iza..syukur kita ni sempat juga menikmati cara hidup di kampung, anak cucu iza esok entah ka tak tau kumboi tu mai kot mana dlm nyioq

kenari said...

kak jie...yg cenonet tu mmg paling sedap, mcm mkn buah bunga tunjung. yg sy dpt kemarin tu ok jugak rasanya tak brp manis sgt sbb dh kembang kot

kenari said...

zyma...yg sebenarnya mmg nk snap foto kumboi yg ada dlm kelapa tapi malu sgt2 nk minta izin kat tauke santan tu. benda2 ni satu hari nnti akan pupus, kita hanya akan jumpa santan yg dh siap ditinkan. mana rupa buah kelapanya, mcm mana cara dptkan santannya, semua tu akan tinggal teori dan memori kpd kita :(

Kak Long said...

haah...yang kak long tahu, namanya tombong kelapa.
masa kecik2 dulu pun suka makan yang kecik2 tu.
yang dah besar tak best...

Tapi baru2 ni ada teman kata tak elok pula makan benda ni...

kenari said...

ye ke tak elok kak long? nape? kembung perut ke?

Abg Din said...

oh...abgdin pernah makan ni...sedap gak... tapi kebanyakkan budak2 skrg ni, tak kenal buah ni pun....

p/s: abgdin mood blues...sehari dua ni...ada entri...nantikan ye...

kenari said...

p/s: abgdin mood blues...sehari dua ni...ada entri...nantikan ye...

abg din..dah lama dah duk tunggu ni, bulan pun dah mengambang penuh tu

Norita Ahmad said...

Penawar utk penyakit buah pinggang

Post a Comment