Aug 21, 2009

Salam Ramadan

Hari ni hari jumaat 21 Ogos. Esok hari sabtu 22 ogos bersamaan 1 ramadan...bermulanya bulan puasa. Makanya hari ni terakhir utk kita bersarapan dan mkn tengahari atau minum petang. Esok dah tak boleh dah...no more roti canai...capati...nasi lemak for breakfast.

Mulai esok kita bersahur, berbuka puasa dan bermoreh pulak ye.

Inilah sarapan yg mak sediakan di rumah...pulut kukus + ikan kering. Waktu musim durian tengah jenuh bulan lepas mak sediakan pulut durian. Hari ni pulut kukus ikan kering pulak


pulut yang dikukus bersama potongan ubi keledek utk menambah rasa manis lemak

ikan kering gelama masin dan gelama masam


kelapa parut (digaul dgn sedikit garam halus)

yg ni habuan sy pagi tadi

dan pelengkap hidangan adalah satu mug nescafe panas

Puasa belum pun bermula tapi dah riuh dgn iklan2 kuih raya, baju raya, kerongsang raya, tudung raya, songkok raya....duit raya. Tahun ni sy dgn mak tak sempat nk tempah baju raya, makcik tukang jahit dah tak nak terima tempahan huhuhu...

Selamat menjalani ibadah puasa kpd rakan2 semua...

10 comments:

kayteeze said...

Tak pernah lak makan keledek dengan pulut tu.... kalau masak sayur lemak, biasa bubuh...

Tahun ni kak tie raya ala kadar je. Baju raya pun sengaja tak tempah. Mungkin beli baju untuk budak2 bila balik Johor nanti, sehari dua sebelum raya. Raya tahun ni kurang ceria laa...

kenari said...

Kak Tie...tahun ni raya di johor ye. tapi...mcm ada nada kurang ceria gituu...ada kaitan ke dgn "kehilangan" kak tie baru2 ni

tabahkan hati di bulan yg penuh berkat ini ye..slmt berpuasa

INTAN said...

perh..nampak menyelerakan....selamat bposa!

kenari said...

intan...sabaq naaaa
cekalkan hati kuatkan iman ;)

Tie said...

Err....begitu laaa.......

Dugaan kak tie berat gak. Memang ada hasrat nak invisible buat sementara waktu... nak pujuk diri sendiri, hu hu....

Kak Long said...

Kak Long pun tak pernah makan keledek ngan pulut.
Nak try jugak.
Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

dotblogspotdotkom said...

kenari.. YM tu ada prob la... pakcik on9..tapi dok asyik tulis offline... lastly... buang je....

dotblogspotdotkom said...

tapi guna id lain..blh plak... tu pakcik tepek kat situ...huhuhuhu

tapi tak lama kot.. sesekali je on agaknye.. lepas tu buang je la...

kenari said...

pokcik...YM tu kejap ada kejap takde mcm biskut raya ;) biarlah tak ada pun takpe, nnti tk settle plak keje asyik menge"chat" aje kan

Zyma Saad said...

Kenari....

Sy singgah nihhh. Ko org Kedah jugak ekkk?
:)

Post a Comment