Aug 31, 2009

Larat ke nak makan semuanya...

Petang tadi sy dan mak berkesempatan singgah di bazar ramadan berhampiran kawasan perumahan sy selepas balik dr hospital. Waktu tu masih awal lagi dlm jam 4.00 ptg tapi dah ramai peniaga yg memulakan bisnes. Mak cuma nk cari kuih utk makan malam nnti. Ini adalah antara pilihan mak utk anak2 dan cucu2 di rumah, kebetulan adik sy yg kat UUM tu balik bercuti dgn anak2 dia.


ini namanya apam suri 3 biji = RM1.00, bila tgk kuih ni teringat pd
entry abg din's lorry di blognya bbrp hari lepas
(ponn ponnn abgdin...sy dh tau dh nama kuih ni)

yg ni pulak apam utk wani yg suka pd kaler pink
4 biji = RM1.00

kuih cara dan kuih sagu
4 biji = RM1.00

roti jala berinti kentang 3 biji = RM1.00


wajik atau kat sini dipanggil pulut kacau
dijual sepotong = RM1.00

Esok nk beli kuih apa pulak mak....




16 comments:

Abg Din said...

wah mmg lain padang lain belalangnya... kuih kacau.. kacau bilau abgdin.. warna hijau lg... kat sana masih RM1 dpt 4. kt sini satu 40sen. empat kalu rm1.60... saiz pun sama je... kat sini tepung lain harga kot...( nada perli). baru tahun ne abgdin jumpa kuih ne... (apam suri)

Kujie said...

Banyaknya kuih...kami biasa berbuka terus makan nasi, sesekali buat kuih . Itu pun makan selepas balik terawih.

Tie said...

Oooo.....apam suri, teringat citer pau suri, ekekeke......

Kak tie tak pernah makan laa...
Banyaknya kuih. Kak tie jarang buat kuih, beli pun abang beli 1-2 jenis je. Takut tak abis. Biasa terus makan nasi, macam Jie.

kenari said...

Abg Din...kuihnye sama cuma namanye je berbeza kot


Kak Jie...sama la sy pun berbuka dgn nasi...lepas terawih baru cari kuih


Kak Tie...apa citer pau suri tu? Biasanye sy beli 2 jenis kuih je, tapi kebetulan adik n anak2 sedara balik bercuti tu yg beli lebih ckit

Tie said...

pau suri tu citer hantu. alamak, tak ingat pulak jalan ceritanya..hehe..

dotblogspotdotkom said...

salah tpt huhuhu

kat kg pakcik panggil nasi manis... huhuhuhu

kenari said...

pokcik dot...nape lak pangge nasi, bukan ke di buat dari beras pulut. kat sini pun ada yg pangge pulut manis

iza~de~bintang said...

huhu terliuQ lah tengok kuih banyak2 camni. mai salah masa ni, tengah hari camni huhu..
Selamat berpuasa Cik Kenari (^_^)

Kak Long said...

Wah, banyaknya kuih, macam-macam ada. Sedap nampaknya tu.
Dan yang penting....tenampak kuih sagu yang jadi kegemaran Kak Long masa belajar dulu.

Zyma Saad said...

Wahhhhh....semua sy suka.
Tapi sy makan sikit2 je...tangki sy sgt la kecik. Tak muat utk semua menu tu,Kenari.

kenari said...

Iza...bila dh balik ke m'sia dpt la mkn puas2..kat HK sana mana nk dpt


Kak Long...pilihan sy wajik tu, wlpun hitam tapi manis :-p


Zyma...sy berbuka dgn nasi, kuih2 tu jamah jugak ckit dlm kul 10.30pm

renzo said...

haihh suh tgk siank2 ni lapaq teruihh wakakkaa

dotblogspotdotkom said...

uihk...dah lama kuih nih pakcik tgk.... kang basi...huhuhu

kenari said...

keh keh keh pakcik ni perli pulak, takde idea lg nk buat entry

Mak Su said...

wajik, rindu plaks kat arwah mak. time raya jer mesti ada wajik

kuina said...

sy suka sagu tu...
biaanya beli 2 ketul aja...

Post a Comment