Jul 7, 2009

Hujung minggu yang lalu

Cerita 1

Pagi Sabtu yang lalu sy, mak, adik dan danny balik ke kampung nenek, tak la jauh pun cuma dlm 13 km je. Skrg ni pokok padi menghijau sejauh mata memandang (lupa pulak nk snap 2-3 foto).

Sebelum balik tengahari tu mak long dan mak anjang sibuk je petik ulam2an, mempelam, betik dan kelapa muda utk kami bawa balik.


ini namanya pokok namnam (entah btul ke tak ejaan)
seingat sy sejak sy masih di sekolah rendah lg
pokok ni dh ada kat kampung


berbunga dan berbuah diperdu pokoknya,
berbuah sepanjang tahun


inilah rupa buah namnam, dibelah dan buang bijinya,
buah yg muda rasanya kelat pahit,
jika dah masak kekuningan manis2 masam

Cerita 2

Handbag dan kasut adalah 2 benda yg sy tk pandai nk pilih dan beli sendiri. Sejak dolu2 lg sy mesti ajak mak temankan dan mak pilihkan utk sy. Dah 2-3 kali ke bandar dok survey dgn mak tapi blum ada yg berkenan di mata mak.

Akhirnya minggu lepas sekali lg kami dua beranak ke bandar utk ekspedisi pencarian. Dan kali ni berjaya jugak lah...

wani anak menakan sy jd model jap
dgn handbag baru


tang mana yg cantiknya beg tu ye




14 comments:

kayteeze said...

Eh...bukan ke tu buah katak puru ? orang kat sini panggil gitu. Kak tie ada tanam..masih anak lagi. Tapi kak tie tak makan. Orang kat kampung suami kak tie suka benar buah ni.

kuIna LadyInRed said...

hr tu pergi expo peladang & penternk jumpa buah nie... jakun gak... x pernh jmpa & makan... baru ku tahu ripa paras pokoknya!

en_me said...

macam bukan beg coach jerrr.. ehehe

kenari said...

Kak Tie, a'aa btul kan ada iras2 rupa paras tu. org utara suka mkn buah ni dgn garam belacan


KuIna, sygnya spesis buah2 ni dah semakin pupus, dulu menjadi santapan skrg menjadi tatapan. Dulu kat kmpung nenek ada pokok buah keriang, buah mertajam, buah kuini dll tapi skrg dh tak de lg

En_me, sy terpaksa beli yg baru sbb yg lama dh putus talinya

Kak Long said...

....buah katak puru? pernah gak dengar nama tu tapi Kak Long tak pernah pulak makan buahnya.

comel beg tu...siap ada model lagi!

kenari said...

Kak Long.. lain tmpt lain namanya kot, kalau nk merasa buah tu mai la ke kedah...sy sedia berkhidmat ;)

iza~de~bintang said...

ooo tak pernah tengok pun... nanti balik Kedah nak pi jenguk lah hehe.

denaihati said...

dah lama betul tak makan buah ni..mana nak dapat ya!!!

kenari said...

Iza...mai balik lekaih, bleh kita pi jenguk sama2 sementara masih berbuah lg tu


denaihati...suka mkn ke? kalu nk mkn mai la ke kedah, bleh sy jamu mkn puas2...free ;)

Kujie said...

kat rumah mertua kak jie ade buah ni..masa ngandung dulu tak pula mengidam...sbb tak de la masam sgt

mcm tak de rasa je...

Mak Su said...

namnam? maksu tak pernah tengok pokok tu...

beg tu, tang reben nyer ker?

kenari said...

Kak jie..sy pun tk mkn buah ni, sapa2 yg kaki "menyicah" je kot yg suka...sy penah try sekali rasa kelat2 pahit...tak gemar...


Mak su..buah ni ada kat utara je kot atau lain tmpt lain namanya tu

idura said...

owh, sedapnya buah namnam... slalu kalo balik umah opah, sampai2 je terys tuju pokok ni cari buah dulu...

kenari said...

Idura..senang je kan nk petik buah ni, tk payah panjat2 atau guna galah

Post a Comment