Apr 12, 2009

Tahu Atau Tidak Tahu

Sy terima sms ini drpd seseorg beberapa minggu lepas. Jom kita renung bersama...

Ada 4 jenis manusia...
Pertama, manusia yg tahu dan dia tahu bahawa dia tahu.
Ke dua, manusia yg tidak tahu dan dia tahu bahawa dia tidak tahu.
Ke tiga, manusia yg tahu dan dia tidak tahu bahawa dia tahu.
Ke empat, manusia yg tidak tahu dan dia tidak tahu bahawa dia tidak tahu.

Manusia yg ke empat adalah yg paling rendah martabatnya krn dia tidak mahu belajar drpd org lain walaupun dia tidak tahu krn dia rasa dia tahu. Dia juga cuba mengajar org lain walaupun org lain itu lebih tahu drpd dia. Inilah manusia yg rugi...





17 comments:

Uncle Lee said...

Hello Kenari, I love this posting...very nice, those who know, those who don't.
Very eloquent.
You keep well and have a nice day, Lee.

Tie said...

Ooo...kak tie ni banyak yang tak tahu, tapi sejak berblogging ni, banyak juga yang dapat tahu...alhamdulillah...

kenari said...

Uncle Lee, took me some time to digest the meaning of each phrase. i think i am one of those in the 2nd category. As for u for sure the best of all...the one who knows all ;))

kenari said...

salam tie...sy juga bnyk yg tak tahu, umpama katak bwh tempurung. sejak berblog cmni baru lah terbuka minda..yg baik jadikan tauladan, yg tak baik jadikan sempadan..

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

manje said...

salam

kite pon byk perkara yg tak tau dan malas nak amik tau, tapi sejak berblogging ni kita lebih prihatin tentang banyak perkara...

Farid Rashidi said...

Salam,

Orang yang paling rugi ialah tahu tapi buat-buat tak tahu dan tidak tahu serta tak pula berusaha untuk tahu.

Jahil murakkab namanya.

Jemputlah ke blog saya.

kenari said...

salam saudara farid...tima kasih krn sudi hadir ke blog sy.

Mak Su said...

payah jugak tu (manusia ke 4)

kenari said...

maksu...itu namanye bodoh sombong kot ye

kuIna LadyInRed said...

sy kategori yg tak tahu tp selalu ingin tahu


kekdang terfikir.. betapa kerdilnya diri ini..

kenari said...

kulna..semakin bnyk kita ambil tahu, semakin bnyk yg kita tak tahu

Anak Pendang Sekeluarga said...

...slm....info baguih nie........

kayteeze said...

Kenari ooiii!!

Napa lama tak update ni ??

Dah nampak spider dok sibuk buat sarang tu...kih kih..!!

azam said...

banyak sebenarnya orang macam ketegori terakhir

kenari said...

tie..terkejut daku dari lamunan kih kih kih! memang ada cerita, tengah duk buat karangan la ni. saboooo ekkkk :-p

kenari said...

saudara azam, lalai dlm keasyikan dunia...mengejar kemewahan dunia...Demi masa, sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian...

Post a Comment