Mar 22, 2009

Buah Markisa

Saya mula kenal buah markisa semasa ke Medan dua minggu lepas. Sebelum ni tak pernah dengar dan tak pernah kenal pun. Mungkin kat Malaysia namanya lain kot.


ini lah rupa buah markisa

Saya beli sekilo buah markisa utk dibawa pulang...harganya 12ribu rupiah , lebih kurang RM3.80. Saya dan rakan tertanya2 sesama sendiri macam mana cara nak makan buah ni. Nak dikupas ke, dibelah-belah ke, makan isi yg lembut bersama bijinya ke, isi yg putih seperti sabut tu pun boleh dimakan ke...kami berdua memang confuse . Tour guide kami si Yusof tunjukkan cara nak makan buah ni. Setelah mencuba saya tak pasti bagaimana nak menterjemahkan rasa buah markisa.

isi buah markisa, boleh diproses menjadi jus

Saya memang seorang yang kurang gemar makan buah2an, apa lagi buah yang tak pernah kenal seperti ini. Kesimpulannya...saya tak berapa suka dengan taste buah markisa ni...sori...


10 comments:

manje said...

salam ziarah kembali

emm kite pon tak suke bau buah ni... bau dia mcm pelik aje... :)
tapi mak kite suke minum air perisa buah markisa nih

Uncle Lee said...

Hi Kenari, gosh I can't even remember when I last ate that fruit. Must be decades, ha ha.
Glad you showed the pics as I have totally forgotten this fruit.

You keep well Kenari, best regards, Lee.

kuIna Jentayutiara said...

sedap buah tu... buat jus

sedikit info psl buah tu..
http://www.kujie2.com/?s=buah+markisa&submit=Go

Mak Su said...

hai, salam kenal. tima kasih sudi folo ceritakosong :)

buah markisa, dulu ada tanam kat kg, arwah ayah yg tanam. sedap gaks rasanya.

kenari said...

Manje...kita serupa, sekali try taste buah ni trus reject ;)

kenari said...

Uncle Lee, thanks for dropping by. Kat Toronto sana cannot find this fruit? I guess it is only found in tropical countries here.

p/s is spring around the corner yet?

kenari said...

Hai kulna...unique name u have here.
Tak penah cuba lagi jus buah markisa. Apa khasiatnye ye..

kenari said...

Salam Mak Su, kebetulan sy ke Medan tu yg kenal buah markisa tu. Tour guide tu asyik promosi aje...enak bangat katanya ;)

Zawi said...

kenari,
Saya juga suka jusnya dari dimakan begitu sahaja. Jarang dapat jumpa di Kelantan mungkin kerana ianya tidak begitu popular.

Tie said...

Ooo....macam tu rupa isinya..

Kak tie tak pernah makan, tapi jusnya pernah minum...manis betul...

Post a Comment